Zimowe Okienko Transferowe 2013

Moderator: Redakcja

Zimowe Okienko Transferowe 2013

Postprzez umbro122 » niedziela, 23 grudnia 2012, 13:23

Zaraz styczeń, a więc otwarcie okna transferowego.
A tak wyglądają plotki na temat Porto, które pisaliśmy u nas na stronie.
Gracze Porto:
Fernando -> Inter
James -> Manchester United, Real Madryt, Chelsea
Castro -> Panathinaikos
Rolando -> Roma, Inter, Fenerbahce, Juventus, Napoli
Jackson -> Atletico, Barcelona, Chelsea, Liverpool, Inter
Moutinho -> PSG, Tottenham, Chelsea
Abdoulaye -> Aston Villa, West Ham
Mangala -> Fulham,
Atsu -> Tottenham
Iturbe -> Gremio, River Plate
Alex Sandro -> Manchester United
Miguel Lopes -> Sporting, Benfica, Betis
Souza -> Gremio
Walter -> Goias
Fucile -> Sporting
Kadu -> Sporting

Gracze przymierzani do Porto:
Alessandro Matri (Juventus)
Waris Majeed (FC Hacken) odszedł do Spartaka Moskwa
William Kizito (Leixoes)
Mauro Caballero (Libertad) - został zawodnikiem Porto
Diego Reyes (America) - został zawodnikiem Porto

John Pajoy (Atletico Nacional)
Jean-Michael Seri (ASEC Mimosas)
Orkhan Alijew (Sumgayit PFC)
Fernando (Gremio)
Ricky Alvarez (Inter)
Pedro Franco (Millonarios)
Sime Vrsaljko (Dynamo Zagrzeb)
Valentin Roberge (Maritimo)
Luiz Adriano (Szachtar)
Quaresma ( bez klubu)
Marat Izmailov (Sporting)
Ricky Centurion (Racing Club)
Hector Herrera (Pachuca)
Jesus Corona (Monterrey)
Julio Buffarini (San Lorenzo)
umbro122
Manager

Re: Zimowe Okienko Transferowe 2013

Postprzez dragao » poniedziałek, 24 grudnia 2012, 23:10

Jestem niezmiernie ciekaw, kto jeszcze u nas się pojawi :)
dragao
Junior

Postprzez pawcyk27 » niedziela, 30 grudnia 2012, 00:49

Dla mnie mamy wystarczająco silną kadrę i nie potrzeba wzmocnień, tym bardziej że już zabezpieczyliśmy się na przyszłość Caballero i Reyesem ;) Jeszcze Djalma wróci po sezonie z wypożyczenia ! Ważne żeby został Fernando bo oprócz Rolando, który nas na 99% opuści wydaje się być jedynym graczem, który ewentualnie mógłby się gdzieś przenieść na stałe. Co do Iturbe niech idzie do tego River i pokaże Pereirze oraz nam kibicom na co go stać ! Kelvina tak jak Umbro chciałbym upchnąć na wypożyczeniu w jakiejś drużynie z Ligi Zon Sagres skoro systematycznie nie gra nawet w FC Porto B.

P.S Quaresmą oczywiście bym nie pogardził ale chyba o tym nie muszę wspominać... 8)
pawcyk27
Manager

Postprzez domi » niedziela, 30 grudnia 2012, 13:25

Jeżeli dobrze zrozumiałem twoją wypowiedź pawcyk, to chciałbyś, aby FC Porto było mieszanką doświadczenia i młodości. Moje zdanie jest nieco inne od twojego. Oczywiście mam szacunek do starszych wiekowo piłkarzy, ale nie traktuje ich w pełni jako wzmocnienie kadry, lecz jako uzupełnienie. Ricardo Quaresma owszem, gdy grał u nas, po prostu szalał. Miotał obrońcami w każdą stronę, ale nie sądzę, aby nadal mógł być tak ważną osobą w naszym zespole. W okresie gry w Porto, w moim odczuciu był liderem drużyny. Teraz nie sądzę, aby dostał podobną rolę. Obecnie za lidera uważam Jamesa, który potrafi pociągnąć grę i wziąć ciężar na swoje barki. Moje zdanie jest takie, że powinniśmy pójść podobną drogą jak zespoły skupiające się na NBA Draft. Draft jest miejscem, który dostarcza młodych i utalentowanych graczy. U nas rolę draftu mogą odgrywać akademie i rynek transferowy. I moim zdaniem powinniśmy ciągle skupiać się na młodych, bo to im powinniśmy powierzyć przyszłość. Tyle, że nie chcę, aby wszyscy byli ściągani zza granicy, jednak by to było zbilansowane, np. 5 Portugalczyk i reszta obcokrajowcy, lub na odwrót.
domi
Młody talent

Postprzez pawcyk27 » środa, 2 stycznia 2013, 13:57

Lucas Moura został zaprezentowany w PSG. Przypomnę, że został kupiony za 42 miliony euro... Ciekawe czy będzie czarował w Paryżu jak jak kiedyś jego rodak Ronaldinho ;)

Carlo Cudicini przechodzi do Los Angeles Galaxy.
pawcyk27
Manager

Postprzez Michał » środa, 2 stycznia 2013, 15:04

Z nazwisk wymienionych przez umbro polowa nic mi nie mówi, ale chciałbym zobaczyć w Porto takich zawodników jak Fernando, Ricky Alvarez, Vrsaljko, Herrera czy Adriano. Najbardziej skłaniałbym się do transferu Herrery i Fernando, bo nasz środek pola jest trochę mizerny. Wraca co prawda Souza, ale nie wiadomo, jaka nasz przyszłość czeka z naszym Fernando Regesem. Co do Vrsaljko to chyba byłby zbędny, ponieważ mamy mocną obsadę prawej części obrony. Nie wiem jednak, czy Miguel Lopes zostanie dlatego w razie co podałem go na swojej liście. Adriano i Ricky na pewno będą chcieli trochę grosza, ponieważ przyjdą do nas z innych europejskich wielkich klubów i mają ciekawe CV. Nie wiem tylko czy są nam potrzebni, mając Jacksona, Joao i Lucho. Co do Quaresmy to tu sytuacja jest inna, bo nie wiemy w jakiej formie jest zawodnik. Poza tym myślę, że też trochę trzeba będzie mu zapłacić, a do tego ma już swoje lata. Fajnie, przynajmniej z sentymentu, byłoby go ściągnąć, ale może być to odważny i nieco ryzykowny ruch. Jest jeszcze Izmailov, ale patrząć na jego kontuzjogenność i wiek, również nie uważam, aby był to najlepszy zakup.
Michał
Kluczowy zawodnik

Postprzez pawcyk27 » środa, 2 stycznia 2013, 18:57

Daniel Sturridge w Liverpoolu za 15 milionów euro ! Po Mourze to moim zdaniem największy transfer w obecnym okienku ;)
pawcyk27
Manager

Postprzez umbro122 » środa, 2 stycznia 2013, 19:32

W rzeczywistości transfer Lucasa do PSG był już dopięty latem ;) Sam zawodnik dołączył do PSG w styczniu, ale już w sierpniu było pewne i było nawet zapłacone (przynajmniej cześć). A niedługo Demba Ba w Chelsea. Jak dla mnie to będzie transferowy hit i zapewne wygryzie Torresa :)
umbro122
Manager

Postprzez pawcyk27 » czwartek, 3 stycznia 2013, 11:24

Luyindula z PSG do New York Red Bulls
Hoarau z PSG do Evertonu
Silvio z Atletico do Deportivo na pół roku
Andrea Dossena z Napoli do Palermo
pawcyk27
Manager

Postprzez umbro122 » czwartek, 3 stycznia 2013, 17:52

Tomasso Rocchi z Lazio do Interu. Inter miał odmładzać kadrę, i co? Kupują 35-latka. Dziwne :mrgreen:
umbro122
Manager

Postprzez Michał » czwartek, 3 stycznia 2013, 23:42

Renato Augusto za 3.5 mln w Corinthians. Niezłą pake sobie szykują tam w Brazylii, najpierw Pato, teraz Renato. Do tego mają kadrę, która zdobyła klubowe mistrzostwo świata, więc do najgorszych pewnie też nie należy.
No i zapomnieliscie wspomnieć o Arku Miliku, który trafił z Górnika do Bayeru za 2.6 mln. Co myślicie o tym transferze? Moim zdaniem chłopak ma odwagę, bo wielu młodym w jego wieku sztuka podboju Niemiec się nie udała. Myślę, że jak na razie będzie siedział na ławce, ewentualnie zostanie zmiennikiem i będzie grał w końcówkach, albo jak sytuacja będzie fatalna. Cóż, chyba pozostaje mu po cichu liczyć na kontuzję Kiesslinga. W grę zawsze może wchodzić też wypożyczenie.
Do Palermo trafił kolejny były już obrońca Napoli (po Andrei Dossenie) Salvatore Aronica. Na marginesie są to dwa moje ulubione włoskie kluby i mimo, że ci dwaj panowie nigdy do moich ulubieńców nie należeli to fajnie widzieć tranzakcje między tymi dwoma klubami. Sycylijczykow czeka teraz ciężki bój o utrzymanie, ale mam nadzieję, że zrobią jeszcze kilka ciekawycj transferów i uda im się pozostać w Serie A.
W Portugalii na razie nic spektakularnego się nie wydarzyło. W Sportingu zaczyna się powoli chyba małe oczyszczanie kadry. Do Sionu odszedł Gelson Fernandes. To kolejny po Carrico i Neto zawodnik opuszczający Lwy. Ja czekam na jakies ciekawe nazwiska w kontekście dołączenia do Sportingu, tak żeby walka w Lidze Sagres była jeszcze bardziej wyrównana i by radość z mistrzostwa była jeszcze większą. Ciekawy ruch zrobiło Rio Ave, które wypozyczylo niespelniony talent Man Utd - Bebe. Jestem ciekawy, czy ten piłkarz coś pokaże w Portugalii, bo w Turcji poszło mu raczej średnio...
Jak na razie najciszej jest w Polsce, bo oprócz odejścia Milika z Górnika i Reiny z Zagłębia nic się tej zimy jeszcze nie wydarzyło na polu transferowym. O ile zespoły takie jak Legia mogą sobie pozwolic na brak ruchów, to kluby walczące o utrzymanie powinny zacząć coś kombinować. Najbardziej smuci mnie słaba postawa Wisły. Liczę, że w tym okienku, a najpóźniej w lecie do Krakowa dołącza jacyś dobrzy najlepiej polscy grajkowie. Mam tu na myśli Broźa, Pawlowskiego
Michał
Kluczowy zawodnik

Postprzez umbro122 » piątek, 4 stycznia 2013, 14:37

Oficjalnie: Demba Ba w Chelsea za 7,5 mln funtów. Ciekawe jak sobie będzie radził.
umbro122
Manager

Postprzez Michał » piątek, 4 stycznia 2013, 18:20

Mathieu Debuchy w Newcastle za 6 mln euro
Joe Cole w West Ham za darmo
Tal Ben Haim w Portsmouth za darmo
Yohan Mollo wypożyczony do Saint Ettiene
Michał
Kluczowy zawodnik

Postprzez pawcyk27 » piątek, 4 stycznia 2013, 21:56

Giuseppe Rossi z Villareal do Fiorentiny za 11 milionów euro
Marouane Chamakh wypożyczony do końca sezonu z Arsenalu do West Hamu

Zaczyna się dziać :) Rossi, Chamakh, Sturrige, Ba, Joe Cole, Pato to całkiem sławne nazwiska :D West Ham z atakiem Andy Carroll i Chamakhiem ? Ciekawe czy chociaż 1 z nich wypali...
pawcyk27
Manager

Postprzez umbro122 » sobota, 5 stycznia 2013, 13:32

To się nazywa pożegnanie z klasą

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... q2fqEU9W0k

Powodzenia Pato!
umbro122
Manager

Następna strona

Powrót do Klub